Miks ma enam mune ei söö

Eesti kanamunad võivad olla saastunud salmonellaga

Ma armastan muna süüa. Viimase aja lemmikroog on riis magushapu kastme, köögiviljade ja munaga. Kui ma siin üks päev ekslemas käisin, siis sealt Grossi poest just ostsingi ühe toreda paki mune.

Nädal paar hiljem tuleb siis mitu uudist teemal, kuidas munafarmist on leitud salmonelloos ja need ja need pakid võivad olla ohtlikud. Mõtlen, et no NEVER ei ole minu asjad sellesse vahemikku sattunud, mis on need tagasikutsutud või ohtlikud partiid. Vaevalt siis seekord.

Aga pakk tundus tuttava pildiga.

Nüüd avastasingi, et täpselt sama pakend ja tootekood, mis on minu külmkapis olevatel munadel, on kõigis salmonellaga seotud uudistes, mis praegu levivad Eestis. Sanlind OÜ. Kusjuures paki peal on teine tootjanimi, aga pakend ja kõik koodid on täpselt samad… Võta nüüd näpust eks.

Väga jube. Mul üks tuttav, kellel oli sama saastunud munakarp, saigi salmonelloosi, aga läks kergelt, st sai ise jagu. Kaks päeva oli outis.

Ma nüüd ei teagi, mis mind päästis, kas kõrgemad jõud või toiduhügieen. Nimelt salmonella hävib kuumutamisel 70 kraadi juures. Too tuttav tegi praemuna, kus munakollane vedel (nagu ma isegi, kui praemuna teen) ja saigi salmonella. Mina oma riisiroa jaoks praen muna nagu munaputru. Ja tol korral vist praadis see muna eriti hästi läbi, sest ma unustasin poti tulelt võtta. 😀

VEDAS MUL.

Seekord.

Väga õudne ikka mõelda. Ja siit ka õppetund, KUI tähtis on tegelikult toiduhügieen.

Üks restoranialal väga kaua tegutsenud peakokk ja köögi manager rääkis mulle nädalavahetusel, kuidas terve restoran sai salmonella nakkuse, sest kokk hoidis valmis kanaliha 7 tundi toatemperatuuris. VÄGA RÕVE. Ta muidugi ei töötanud seal restoranis edasi, sest see on väga räme rikkumine.

Ma tean isegi inimesi, kes hoiavad oma toitusid ööläbi väljas ja see on mu jaoks nii nilbe, et ma ausalt veits ropsin suhu selle mõtte peale juba. Ma räägin siin just loomsetest toiduainetest, mis on kõige ohtlikumad, sest noh proteiin meeldib bakteritele. Kana, liha, kala, munad. Sellist asja võib hoida MAX 3 tundi väljas.

Seega palun, palun ärge hoidke oma toite toatemperatuuril väljas kauem kui kolm tundi ja palun kontrollige oma külmkappide temperatuure (et oleks alla 4 kraadi!!!) ja palun vältige ristsaastumist ja palun kuumtöödelge oma loomsed saadused vähemalt 70 kraadi juures (lihal oli vist mingi 75 kraadi isegi).

Minul oleks võinud minna väga halvasti ja ma oleks vb oma sisemust kaks päeva igast august väljutanud, kui ma poleks järginud rangelt toiduhügieeni nõudeid (isegi see pisiasi, et pesta käed ära peale vedela muna katsumist, ja kõik pinnad, mis sellega kokku puutuvad, puhastada).

Pagana salmonellamunad. Ma enam ei taha muna süüa, ausalt. Kui Taanis oli sinkide jms leiva peale panemiseks mõeldud lihatoodete hulgas listeeriapuhang 2014 aastal, siis ma kolm aastat ei söönud sinki. Harjusingi ära ja enam reaalselt ei satugi sööma neid singilaadseid tooteid, vorste jms.

Nüüd siis muna. Oeh. It was nice while it lasted.

Bye.

PS: Listeeriabakter levib ka köögiviljadel, seega igasugused külmutatud köögiviljad PEAVAD olema kuumtöödeldud enne söömist. See on isegi nt külmutatud vaarikamarjade paki peal kirjas, et kui ei kuumuta läbi, siis on oht saada nakkus. Ja see on reaalne.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s